Viete ovplyvniť využitie financií, ktoré putujú do fondu prevádzky, údržby a opráv v bytovom “družstve”?

Viete ovplyvniť využitie financií, ktoré putujú do fondu prevádzky, údržby a opráv v bytovom “družstve”?

Pridané 30.03.2023

Ako vlastník bytu, či už v novostavbe alebo v staršom paneláku, máte povinnosť platiť určitú sumu do spoločného fondu vlastníkov bytov, pričom tieto financie by mali byť akýmsi sporením, ktoré v prípade potreby môže byť použité na rôzne účely ohľadom opráv či údržby priestorov a samotnej budovy. Od čoho sa odvíja výška platieb a do akej miery viete ovplyvniť použitie financií z fondu prevádzky, údržby a opráv?

V mnohých prípadoch sa vlastníci bytov nevedia dohodnúť na sume, ktorú by mali jednotlivo prispievať a preto sa určujú pravidlá, ktoré ovplyvňujú výšku preddavkov na jeden rok dopredu.

Kto rozhoduje o výške sumy za platbu do fondu prevádzky, údržby a opráv?

Financie z fondu sú určené na prevádzku, údržbu a opravy spoločných častí bytového domu, nebytových priestorov a blízkeho okolia, resp. pozemku bytovky a taktiež na rekonštrukciu, modernizáciu a obnovu budovy bytového domu. Ak je určený správca, výšku sumy poplatku do spoločného fondu a vypracovaný plán opráv na nasledujúci rok, by mal predložiť vlastníkom bytov do 30. novembra aktuálneho kalendárneho roka.

Ak správa domu prechádza pod spoločenstvo vlastníkov bytov, sumu navrhuje predseda rady po prerokovaní. Oba subjekty musia však vykonať vyúčtovanie použitia financií z fondu najneskôr do 31. mája nasledujúceho roka. Ak správca v uvedenej lehote nepredloží vlastníkom vyúčtovanie, nemá nárok na platby za správu, až do doby predloženia. Platba za správu zahŕňa režijné náklady, ktoré sú taktiež vopred odsúhlasené vlastníkmi. Ak ako vlastník chcete nahliadnuť do dokumentov, ktoré sa týkajú čerpania financií, musia vám to oba subjekty umožniť.

Vlastníci bytov platia sumu podľa veľkosti spoluvlastníckeho podielu a v prípade, že majú balkón, terasu alebo loggiu, platia 25% z podlahovej plochy, ktorej sú vlastníci. Rovnako je treba podotknúť, že podľa zákona by mala byť zohľadnená aj miera využívania spoločných priestorov bytového domu, prípadne jeho spoločného zariadenia. Ak však prevádzate byt alebo nebytový priestor inej osobe, financie z fondu sa vám nevracajú.

Na čo všetko slúžia financie z fondu?

O využití financií z fondu prevádzky, údržby a opráv sa väčšinou v bytových domoch vedú búrlivé diskusie. Právo rozhodovať o použití majú všetci majitelia bytov a nebytových priestorov, ktorí si určujú preddavky, účel ich použitia, zásady hospodárenia s financiami a rozsah oprávnenia disponovať s prostriedkami.

Všetky rozhodnutia o zmenách sa samozrejme dotýkajú všetkých vlastníkov bytov a podľa zákona musia byť rozhodnutia prijaté nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytových a nebytových priestorov v danom bytovom dome. Ak chcú svoje rozhodnutie zmeniť pred uplynutím doby jedného roka, pre zmenu je potrebný súhlas až dvojtretinovej väčšiny hlasov majiteľov. 

Ak nesúhlasíte s väčšinovým názorom, môžete svoj argument predložiť súdu do 30 dní od oznámenia výsledku hlasovania. Ak ste sa o výsledku nedozvedeli do tohto termínu, máte následne 3 mesiace na podanie žaloby.

Pokiaľ sa stanete neplatičom, správca alebo spoločenstvo vlastníkov môže zverejniť na oznamovacej tabuli výšku nedoplatku a vaše meno, z dôvodu ochrany majetku ostatných vlastníkov.