Oplatí sa nákup nehnuteľnosti cez aukciu?

Oplatí sa nákup nehnuteľnosti cez aukciu?

Pridané 30.06.2021

Slováci sa dražieb nehnuteľnosti boja, aj napriek tomu, že dokážu nehnuteľnosť získať za relatívne nižšiu cenu, ako nadobudnúť pri klasickej kúpe. Na aukciách sa tak v dnešnej dobe zúčastňuje stále len veľmi malé percento ľudí, prevažnú väčšinu účastníkov dražieb tvoria makléri alebo realitné kancelárie. 

Pokiaľ nadobudnú nehnuteľnosť v dražbe, zväčša ide o využitie na investíciu s cieľom ďalšieho predaja alebo prenájmu. Sčasti to môže byť spôsobené aj tým, že konkurenti aukcie vypichnú “skryté” nedostatky, ako napríklady rôzne chyby, kriminálnu históriu nehnuteľnosti či zlú energiu a podobne. Makléri po získaní nehnuteľnosti v dražbe však tieto informácie ďalej nešíria a tak aj bežný smrteľník, ktorý by sa dražby nezúčastnil, môže byť vlastníkom nehnuteľnosti pochádzajúcej z aukcie.

V prípade dražby bytov najmä v hlavnom meste je výhodou vysoký počet účastníkov a priemerne o niekoľko desiatok tisíc eur nižšia suma.

Jedným z dôvodov, prečo sa bežní ľudia dražby nezúčastňujú vo veľkom je fakt, že pre vydraženie nehnuteľnosti v aukcii je potrebné zaplatiť sumu v hotovosti a len málokto disponuje takým objemom financií. Ďalším problémom môže byť to, že majiteľ draženej nehnuteľnosti nepovolí obhliadku a vy tak neviete, čo kupujete. Financovať nehnuteľnosť cez hypotéku je takmer nemožné a aj po získaní nehnuteľnosti je tu stále trojmesačná možnosť napadnutia súdom.

Výhodou dražby je však výrazne nižšia cena nehnuteľnosti, no tá je tiež diskutabilná, nakoľko ide o aukciu. Kupujúci sa v podstate dokáže vyhnúť poplatkom za advokátov a vybavovanie zmlúv, čiže časť byrokracie odpadá. 

V súčasnosti existujú na trhu rôzne spoločnosti či makléri, ktorí majú s aukciami nehnuteľností bohaté skúsenosti. Ak by ste chceli vyskúšať nadobudnutie nehnuteľnosti takýmto spôsobom, určite je na miesta poradenstvo so skúsenou firmou alebo maklérom.