Nízke úrokové sadzby sú minulosťou. Budú hypotéky novým luxusom?

Nízke úrokové sadzby sú minulosťou. Budú hypotéky novým luxusom?

Pridané 25.08.2022

Dlhé roky si Slováci mohli užívať nízke úrokové sadzby hypotekárnych úverov, no v súčasnosti je trendom rast úrokov. Ceny hypoték rastú a úrokové sadzby sa rozhodla zvýšiť už aj Európska centrálna banka, čo nie je dobrou správou. Hypotéky tak pravdepodobne zdražejú ešte viac a stanú sa luxusom, ktorý si už nebude môcť dovoliť každý, ako tomu bolo doposiaľ.

Výška ceny hypoték rastie najmä kvôli rastúcej inflácii, ktorá už dosiahla dvojciferné číslo a pravdepodobne bude rásť aj v budúcom roku. Inflácia rastie najmä kvôli situácii na Ukrajine a taktiež kvôli oživovaniu ekonomiky po pandémii, čoho dôsledkom je aj zvyšovanie cien koncových produktov, ako napríklad stavebný materiál.

Zvyšovanie úrokových sadzieb kvôli príliš vysokému dopytu po stavebnom materiáli či službách a ich nedostatku zapríčiňuje teda aj rast cien úverov. Vlastné bývanie sa tak pre mnohých stane nedostupným alebo len veľmi ťažko dostupným.

V súčasnosti je rastúci trend úrokov veľmi rýchly a zmeny prichádzajú takmer na mesačnej báze. Ak plánujete stavať, rekonštruovať či kupovať nehnuteľnosť, mali by ste sa s úverom poponáhľať. Čím dlhšie budete čakať, tým je menšia šanca na vlastné bývanie. Od roku 2021 totiž narástli úrokové sadzby o viac než 100%. Preto je v súčasnosti výhodnejšie, ak si dáte fix na čo najdlhšie obdobie, ideálne minimálne na 5 rokov. Dĺžka doby fixácie je podmienená výškou dlžnej sumy, dĺžkou
splatnosti a v neposlednom rade aj vašimi plánmi s nehnuteľnosťou.

Ak sa vaše mesačné splátky hypotéky výrazne navýšili, je možné to riešiť refinancovaním hypotéky v inej banke alebo predĺžením doby fixácie v súčasnej banke. O všetkých možnostiach je však potrebné diskutovať s vašim finančným poradcom, ktorý má o aktuálnej situácii na trhu prehľad a bude vám vedieť poradiť najlepšie riešenie.