Kto má nárok na štátne nájomné byty?

Kto má nárok na štátne nájomné byty?

Pridané 28.09.2022

Už dlhšie sa spomínajú takzvané štátne nájomné byty, ktoré by mali byť za symbolickú sumu mesačného nájmu dostupné pre ľudí, ktorí si “bežné” nájomné byty dovoliť nemôžu. V skutočnosti však nájomníci týchto bytov musia mať určitý príjem, nesmú mať dlhy a podmienky budú mať omnoho prísnejšie ako “bežný” nájomca. Hoci na začiatku mali byť štátne byty o 30% až 50% lacnejšie ako priemerná cena nájmu v regióne, zatiaľ to tak ružovo nevyzerá.

Zákon o štátnej podpore nájomného bývania a jeho regulovanie štátom by malo vytvoriť fungujúci systém, no v súčasnosti stále chýbajú byty. Tie však nebudú podľa všetkého štátne. Systém by mali zastrešovať Agentúra štátom podporovaného bývania, ktorej členmi budú investiční partneri schválení vládou a tí budú zároveň spoločníkmi prenajímateľov. Prenajímateľ tak nebude štát, ale samostatná právnická osoba. Hoci zákon o podpore nájomného bývania je účinný už od júla 2022, 1. októbra 2022 by mal byť doplnený súvisiacim nariadením.

“Štátny” nájomný byt môže získať plnoletá fyzická osoba, ktorá má trvalý, prechodný alebo iný pobyt na Slovensku a nemá zákonom stanovené dlhy, teda podlžnosti na sociálnom a zdravotnom poistení ani zápis v centrálnom registri exekúcií. Ďalej musí mať žiadateľ alebo žiadatelia minimálny príjem vyšší ako maximálna výška nájmu bez energií a iných poplatkov. Minimálny príjem je rozdiel priemerného čistého mesačného príjmu domácnosti a jej životného minima, pričom toto je posudzované za určité obdobie. Maximálny priemerný čistý príjem domácnosti alebo žiadateľa musí byť rovný alebo nižší ako osemnásobok životného minima domácnosti. Treba však poznamenať, že do príjmu sa započítavajú aj sociálne dávky a iné príspevky zo štátu. Prednosť na “čakacej listine” by mali dostať napríklad zdravotne ťažko postihnuté osoby a osoby so statusom odchovanec, napríklad pochádzajúce z detských domovov.

Prísnejšie pravidlá platia aj pri výpovedi z nájmu. Prenajímateľ môže nájomcovi vypovedať zmluvu už v prípade, ak nezaplatí nájom a ostatné súvisiace poplatky už za 1 mesiac, v prípade ak pôjde o dlhy na platbách za byt, výpovedná doba bude skrátená len na 15 dní.

Určovať sa bude aj maximálna výška nájomného bez energií a iných služieb, ktorá sa bude každoročne zvyšovať o infláciu. Zohľadňovať sa bude aj priemerná nominálna mzda a percentuálna miera rastu Indexu cien stavebných prác. V skutočnosti tak výška nájomného za štátny byt môže byť veľmi podobná výške bežných trhových nájmov. Ako to však bude v realite, uvidíme pravdepodobne až časom.