Koľko trvá získanie mestského alebo obecného bytu?

Koľko trvá získanie mestského alebo obecného bytu?

Pridané 27.05.2021

Pokiaľ riešite otázku bývania, môžete o nehnuteľnosť požiadať aj obec či mesto, v ktorom chcete žiť. Ide o sociálne bývanie v podobe nájomných bytov či domov, alebo časti rodinných domov. Toto bývanie je zabezpečené obcou alebo mestom z verejných prostriedkov pre ľudí, ktorí nevlastnia nehnuteľnosť. Nájomníci platia riadny nájom, no čo však v prípade, že si chcú nehnuteľnosť, jej časť alebo bytovú jednotku odkúpiť?

Na nájomné bývanie je spravidla dlhý zoznam čakateľov. O pridelení bývania rozhodujú samosprávy prostredníctvom všeobecne záväzných nariadení a konkrétne podmienky určuje buď obec alebo mesto. Taktiež je podmienkou výška príjmu, ktorá musí byť maximálne trojnásobok životného minima. Pokiaľ je výška príjmu štvornásobok životného minima, v domácnosti musí byť buď osoba s ťažkým zdravotným postihnutím, slobodný rodič s nezaopatreným dieťaťom alebo osoba, ktorá zabezpečuje služby pre obyvateľov obce. Sociálne bývanie môže získať aj osoba, ktorá nedosiahla vek 30 rokov s príjmom aspoň 1,2 násobku životného minima a zanikla jej ústavná, pestúnska, náhradná alebo osobitná starostlivosť. Podmienkou získania nájomného bývania je aj trvalý pobyt prípadne prechodný pobyt v meste alebo obci podania žiadosti. Nájomca samozrejme musí byť schopný platiť nie len nájom, ale aj zábezpeku a poplatky spojené s chodom bytu teda elektrinu, plyn, vodu a podobne.

Pre sociálne bývanie je potrebné podať písomnú žiadosť na príslušný obecný alebo mestský úrad a vyplniť všetky potrebné údaje. K žiadosti je potrebné dokladovať výšku príjmu za aktuálny aj predchádzajúci kalendárny rok, doklady totožnosti, potvrdenia o návšteve školy, doklad o rodinnom stave, preukázateľný dôkaz o zdržiavaní sa v mieste žiadosti po dobu určenú samosprávou a súhlas so spracovaním osobných údajov, prípadne ďalšie doklady, ktoré vyžaduje samospráva.

Problémom získania sociálneho bytu je spravidla veľké množstvo záujemcov o toto bývanie. Pokiaľ spĺňate podmienky, dostanete sa na zoznam čakateľov, no získanie mestského či obecného bytu môže trvať aj niekoľko rokov. Pokiaľ však je vaša situácia vhodná na uprednostnenie, čakanie nemusí byť až také zdĺhavé. Ak samosprávy majú v pláne rozšíriť výstavbu, k bývaniu sa pravdepodobne dostanete skôr. Niektoré samosprávy žiadajú obnovenie žiadosti po troch rokoch od jej podania, nakoľko je možné, že sa počas tejto doby vaša situácia zmenila a už viac bývanie nepotrebujete. Preto je potrebné žiadosť obnoviť a samozrejme uviesť aktuálny stav. Pokiaľ sa k bývaniu dostanete, nájomná doba sa uzatvára na dobu určitú s možnosťou predĺženia.